Acum este clar de ce in legea invatamantului si in proiectul de Constitutie s-a introdus (nu stiu daca a si ramas) un articol in care se pot inchide universitati si fondatorii sa incaseze banii (inainte era ca revin MEC cladirile)? Presiunea a venit de la univ. particulare, care prevad ca nu mai este o oprtunitate afacerea cu diplome asa ca sefii trebuie sa puna mana pe patrimoniul imobiliar luat cu banii studentilor si scutit de taxe (ca e fundatie) – macar cateva sute de milioane de euro se pot obtine lejer…
Este o gluma sinistra ce se intampla in Romania, cu Anale & gazete de perete indexate, cu programe doctorale pe banda rulanta, cu conducatori de doctorat octogenari (ce chipurile nu au fost inca capabili sa formeze o noua generatie care sa le preia locul, asa e cand promovezi mediocritatea si slugarnicia), cu peste 40-50 mii titluri de doctor acordate din ’90 (unde regasim contributiile acestora publicate in jurnale relevante international ? unde e noutatea pe care o aduce cercetarea efectuata de ei?) Se tot amana obligativitatea de a introduce toate tezele de doctorat intr-un repository national (ar trebui universitatile sa faca asta cu toate doctoratele de dupa ’90) – in alte tari exista, la noi de ce nu se poate? ca s-ar vedea plagiatele ordinare, tezele superficiale in analize si sarace in bibliografie?
O singura imbunatatire daca s-ar face si eu as fi cat de cat multumit (am asteptari scazute): sa caute cadrele didactice universitare sa-si aduca la zi materia predata ( sa vada ce se studiaza in strainatate dpdv al continutului la materia lor si sa foloseasca la bibliografie cartile cheie mentionate in syllabus- multe se gasesc acum online gratuit daca le cauti). Macar sa fim cu 10 ani in urma altor tari decat cu 30 ani (asa cum suntem acum, in cazul multor materii predate).